close x

Ki volt Dr. Edward Bach?

Bach virágesszenciák anyagba dr-edward-bach2Dr. Edward Bach 1886 született Angliában. Már gyermekként kedvelte a természetet, érzékeny volt és mások segítését tűzte ki céljául. Két hivatás is fontos volt számára a lelkészi és az orvosi, s végül az utóbbit választotta.

1913-tól sebészként dolgozott egy londoni kórházban, de hamar új utat keresett, mert a sebészetet túl durvának találta, meg is betegedett. Felépülését követően bakteriológiát tanult, ezen belül komoly elismerésre tett szert, de még mindig nem volt elégedett. Nehézségek közepette, boldogtalanul élt. 1917-ben diagnosztizáltak nála daganatos megbetegedést. A javasolt műtétet követően már csak néhány hónapot jósoltak Bach doktornak, aki nem adta fel, felgyógyult ebből a betegségből is. A lelkesedés hajtotta.

Betegsége élete fő értelme, a “valódi gyógyítás” felé sodorta, így kezdte tanulmányozni a homeopátiát, majd 1922-től 6 évig a Londoni Homeopata Kórházban gyógyított.

1928-ban úgy döntött, hogy visszavonul és kidolgoz egy olyan rendszert, ami nem a testi tüneteket, hanem a betegségek hátterében meghúzódó érzelmi, lelki okokat kezeli. Az életszerető ember látásmódjának kérdéseire kereste a választ. Az életben megtanulandó leckék felismerésének legegyszerűbb módját kereste, mely hozzásegít minket az egészséges, boldog teremtő élet lehetőségéhez.

Fontos és akkor még példanélküli szempont volt számára, hogy valóban olyan egyszerű legyen a módszer, hogy azt bárki alkalmazhassa magán és környezetén.

Volt kollégái, az orvosi kamara nem nézte jó szemmel munkásságát, mindeközben egyre többen érdeklődtek új módszere és gondolkodás módja iránt.

Dr. Bach a természetben kereste és találta meg a válaszokat kérdéseire. Minden egyes gyógyírre az aktuálisan kibillent állapotában talált rá szenvedések, fájdalmak közepette. Minden negatív érzelmet, állapotot megélt.

Bach-Center

Dr. Bach saját maga így írja le: “Épp ahogyan eledelünk Isten Kegyelméből fakad, úgy ültetett Ő a mezők füvei közé csodálatos növényeket, hogy ezek, amikor betegek vagyunk, meggyógyítsanak bennünket. Ilyen növények közé tartoznak azok is, amelyekből  a 38 virágesszencia származik. Mindegyik növény egy rá jellemző minőséggel azonos, és a célja azt a minőséget erősíteni, hogy a személyiség felül tudjon emelkedni a hibán, mely a benne jelen lévő akadályt teremtette.”

 

1928 és 36 között 38 gyógyírra lelt.

Az első 3 gyógyír, amire rátalált:

Impatiens (nebáncsvirág) – türelmetlen, gyors, ingerlékeny volt;

Mimulus (sárga bohócvirág) – egzisztenciális félelmek gyötörték, hiszen elhagyta korábbi karrierjét;

Clematis (erdei iszalag) – fantáziált, jó ötletei voltak, de fontos, hogy váljanak ezek kézzel foghatóvá.

Élete utolsó 3 évében találta meg a 38 esszencia felét.

A növényekből az esszenciát “napoztatással” nyerte ki.  Egy üvegtálat tiszta forrásvízzel töltötte fel, majd ráhelyezte a virágszirmokat, kitette a napra, amikor az a legintenzívebben sütött kb. 3-4 óra hosszára. Ezt a vizet alkohollal tartósította. Így alkotta meg az alapesszenciákat.

A 38 gyógyírt 7 csoportra osztotta:

Bach cseppek

  1. Félelem
  2. Bizonytalanság
  3. A jelen történései iránti érdektelenség
  4. Magányosság
  5. Túlérzékenység mások elképzeléseire és külső hatásokra
  6. Kétségbeesés vagy reményvesztettség
  7. Mások boldogulása miatti túlzott aggódás

Bach doktor 1934-ben tartott, Az utazók története című meseszerű előadásában áttekintést ad az általa kiválasztott virágokról, hogy általuk milyen lelki gondok kezelhetőek, milyen hatást lehet elérni használatuk során.
Dr. Edward Bach 1936-ban, 50 évesen halt meg, miután befejezte saját feladatát. Barátait arra kérte, hogy folytassák munkásságát.

  • Kövess engem a facebookon!